Premenstrueel Syndroom (PMS)

PMS staat voor Pre Menstrueel Syndroom en wordt gebruikt voor een hele reeks klachten die iedere maand, in meer of mindere mate, optreden in de week of de weken voordat je menstruatie begint. Er zijn wel honderd verschillende klachten bekend die onder PMS gerekend worden. Kenmerkend is dat de klachten samenhangen met je menstruatiecyclus, dit brengen we samen in beeld.

Te denken valt aan klachten als ochtendhumeurstemmings-wisselingen, je wordt wakker en voelt je rot en somber, depressieve klachten, pijnlijke borsten, buikkrampen, moeheid, maagklachten, darmklachten, angstig zijn, opgeblazen voelen/zijn, het welbekende korte lontje-gevoel, verminderd libido…

Iedere vrouw heeft wel eens last van klachten voor de menstruatie. Wanneer de klachten zodanig zijn dat ze echt je leven negatief beinvloeden dan zou jij wel eens bij de 25% vrouwen horen die PMS heeft. Wanneer je hormonen goed in balans zijn heb je weinig tot geen klachten voor je menstruatie, door verschillende oorzaken kan dit heel anders zijn. Veelal zie je PMS klachten bij vrouwen na hun 30ste (maar ook daarvoor), en vaak vergergeren ze na je 40ste. PMS hangt nauw samen met de hormonen oestrogeen en progestageen. De productie van deze hormonen gaat schommelen en dalen na je 40ste. De balans tussen deze hormonen heeft invloed op je hersenen en daarmee ook je emoties en je stemmingen.

Herken je jezelf in de klachten, denk je dat je PMS hebt? Maak dan een afspraak, we kijken samen naar je klachtenpatroon en zoeken naar de beste oplossing voor jou om de klachten te verminderen en kwaliteit van leven te vergroten! Neem contact met mij op of maak direct een afspraak via de digitale agenda.