Seksualiteit

Seksualiteit is iets moois. Hou het mooi, vrij veilig en bescherm jezelf. Gebruik altijd de juiste middelen tegen een SOA en ongewenste zwangerschap, of je nu net of al jaren seksueel actief bent. Heb je vragen over bijvoorbeeld welk anticonceptiemiddel, of heb je pijn bij het vrijen en wil je weten waardoor dit kan komen? Blijf niet zitten met je problemen, ik kan je adviezen geven. Neem contact met mij op of maak direct een afspraak via de digitale agenda.

Seksualiteit & de overgang

De overgang brengt veranderingen met zich mee, die effect kunnen hebben op de seksualiteit en de beleving ervan. Eén van de meest voorkomende veranderingen is een verminderde bloedtoestroming rond de vagina.

Ook de klieren in het voorste deel van de vagina maken minder vocht aan. Daardoor kan de vagina droog worden, waardoor vrijen pijnlijk kan zijn. Tijdens de overgang komt vaginale droogte vaak voor. Pijn bij het vrijen, een branderig gevoel, het maakt vrijen er niet fijner op en dat is jammer. Het hoeft ook niet.

De belangstelling voor geslachtsgemeenschap en de overgang hebben niets met elkaar te maken. Natuurlijk kan een droge vagina invloed hebben op de beleving van seksualiteit. Maar dat is een ander probleem en kan apart worden aangepakt. Een verminderde libido heeft bijna altijd andere oorzaken dan de overgang. Vrouwen reageren wel wat minder sterk op seksuele prikkels en hebben meer tijd nodig om opgewonden te raken. Ook de leeftijd is belangrijk. Het is niet waar dat de meeste vrouwen na de overgang niet meer seksueel actief zijn: 70% vrijt regelmatig. Veel vrouwen worden in de overgang geconfronteerd met een aantal probelemen op seksueel gebied. Doordat ze last krijgen van o.a. stemmingswisselingen, opvliegers, depressieve gevoelens en slecht slapen. Het is dan ook geen wonder dat veel vrouwen in de overgang hun interesse in seks verliezen. Het is echter belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Er kan veel gedaan worden om het libido weer te verhogen en de overgangsklachten te verminderen.